Sweden Celebrates Double Gold Win at Sochi
Sweden was in a celebratory mood over the weekend as both the men’s and women’s cross country relay teams took home gold medals at the Winter Olympics in Sochi. This brings the total number of Swedish medals to nine so far.
Read our pre-games interview with jubilant team member Charlotte Kalla, who took the final leg of the women’s race, below:
Varför började du med längdskidåkning?
Min farfar tog med mig som 7 åring på en skidträning med klubben IFK Tärendö. Det var spännande att få åka iväg utan mamma och pappa och jag var fast direkt. Där började min idrottskarriär och sedan dess har det varit självklart att det är längdskidåkerska jag vill vara.
Vad tycker du bäst om med denna sporten?
Att få tävla när jag är formtoppad! Det är en härlig känsla att få känna att kroppen svarar på det som huvudet ber den att göra. Det är en underbar känsla när jag jobbat hårt för att utvecklas och sedan känna att jag når framsteg. Jag trivs även väldigt bra med att få tillbringa tid ute i naturen. Där hämtar jag energi och jag trivs väldigt bra med den livsstil som jag har just nu. Jag har fått uppleva så mycket tack vare min idrottskarriär och jag lär mig massvis hela tiden. Jag har fått resa till fantastiska platser och lärt känna fina människor och som elitidrottare pågår en ständig process av att utvecklas som person.
Du lyckades väldigt bra på OS i Vancouver 2010. Hade du åkt i Kanada eller USA tidigare? Hur kändes det att vinna Guld och Silver medaljer?
Jag var över till Kanada första gången våren 2009 då vi besökte både vårt pre-camp ställe på Vancouver Island och sedan var vi iväg till OS-spåren utanför Whistler. Det kändes betydelsefullt att få vara på plats nästan ett år innan det var dags för OS att gå av stapeln och få uppleva arenan och de platser som väntade. För mig innebar det en trygghet att ha fått vara där i lugn och ro och det hjälpte mig mycket i mina mentala förberedelser som ex. visualisering som jag använde mig av under förberedelserna på sommaren och hösten.
Längdåkning har utvecklats mycket de senaste åren. Kan du vänligen förklara vad skillnaden är mellan klassisk och fristil (skate) åkning.
I Sverige har vi en lång tradition av att åka klassiskt och det är klassiskt som du får lära dig grunderna i när du börjar åka skidor som liten. Det är riktig skidåkning för den äldre generationen och den populära motionstävlingen Vasaloppet går i just klassisk stil. När du blir äldre så får du lära dig skating och där handlar det om att genom skridskoskär få tryck på dina skidor. I mellan-Europa är det mer vanligt med skate bland motionärer upplever jag när jag är ute och reser. Fördelen med skate-åkning är att du bara behöver valla glid och slipper den kluriga biten med att välja rätt sorts fästvalla som är en sport i sporten när det kommer till klassisk åkning.
Det verkar som att längdåkning är på väg tillbaka och en yngre publik provar även längdåkning isället för att bara åka utför – stämmer detta? Tror du att du har medverkat till att starta denna trenden?
Jag tror att våra framgångar i landslaget har bidragit till att den folksport som längdåkning är fått ett uppsving bland barn och ungdomar. En viktig faktor är givetvis att vi nu haft väldigt fina vintrar i Sverige där även södra delarna haft bra med snö och en stor del av befolkningen har fått möjlighet att utöva längdåkning. Hälsotrenden är även den en parameter som haft inverkan. Det är häftigt och inne att motionera, ta sig ut i naturen och leva ett hälsosamt liv. Längdskidåkning stämmer in på alla de tre punkterna.
Vi är mycket intresserade av att höra dina tankar om kommande OS – både för egen del, för svenska teamet och allmänna tankar om Ryssland (Sochi).
Jag ser fram emot OS och att få representera Sverige och vara en del av ett stort team. Jag har fina minnen från mitt första Olympiska Spel i Vancouver och den gemenskapen och glädjen som genomsyrade hela den svenska truppen. Jag har bara varit i Ryssland en gång tidigare och aldrig besökt Sochi. Det är en skillnad från förra OS då vi varit på plats. En annan skillnad är att min favoritdistans 10 km skate inte finns med på programmet. Jag hoppas ändå att jag ska kunna göra bra ifrån mig och då främst på Skiathlon som OS inleds med samt 30 km skate som är den sista tävlingen vi damer åker.
Var skulle du vilja vara (och vad kommer du att göra) om fem år?
Jag vet inte! Ifall jag fortfarande tycker att jag utvecklas och är beredd på att lägga ner min själ i min satsning så kommer jag att åka fram till nästa OS 2018. Men sedan vet jag faktiskt inte. Om jag lägger av så kanske det om fem år precis har börjat klarna för mig vad min nästa karriär kommer att bestå av. Just nu brinner jag för att utvecklas som skidåkare så jag bekymrar mig inte särskilt mycket över vad jag kommer att göra senare i livet. Var sak har sin tid!
Intervjuad av Tatty Maclay