Jorden Runt i Tio Fot
Sven Yrvind – Båtdesigner, uppfinnare, föreläsare och ensam seglare som under årens lopp har mottagit många utmärkelser för sina seglings äventyr. Det mest framstående är en sjömanskaps medalj från the Royal Cruising Club in Britain för att ha ensamseglat runt Kap Horn i en 6 meters båt.
Swedish Press pratade nyligen med Sven om hur han planerar segla jorden runt på 600 dagar i en 3 meter lång båt.
Sven Yrvind, född Sven Lundin 1939. Sven växte upp på västkusten och bodde länge i Lysekil. Han lärde sig segla vid mycket ung ålder och har varit verksam som båtdesigner i cirka 50 år.
Swedish Press fick sigen pratstund med Sven Yrvind om hans nästa segeläventyr. Sven, för dem som minns, började sin seglarbana för nära 50 år sedan. På åttiotalet var han aktiv med båtarna Bris.
Nu är Sven i full färd med planera sitt nästa, och mest ambitiösa projekt hittills – en världsomsegling non-stop i en segelbåt som bara är tre meter lång. Sven tänker segla ensam, med start på Irland och sedan söderut förbi Afrikas horn. Därifrån girar han österut och seglar resten av rutten längs södra halvklotet. Han räknar med att det kommer att ta runt 600 dagar innan han landstiger på Irland igen.
När jag får tag i Sven är klockan åtta på kvällen och han tar vänligt emot mitt samtal. Jag presenterar mig själv och Swedish Press innan jag ger mig i kast med frågorna. Som svar på varför han vill göra denna världsseglats, ger han mig tre goda skäl.
Först berättar Sven om en regatta för några år sedan, som kallades around_in_10. När tävlingen annonserades väckte den stort intresse och flera båtar anmälde sig. Fast när det väl kom till start, dök inte en enda deltagare upp. “Det där skall väl gå att göra,” tänkte Sven. “Om jag lyckas blir jag världsberömd, kan skriva en bok och tjäna en bra slant.”
För det andra tycker Sven om att lösa problem. Planeringen och genomförandet av världsomseglingen kommer att ge upphov till en mängd problem som måste tas itu med.
För det tredje handlar det om att vara ett föredöme och leda vägen, säger Sven efter att ha funderat ordentligt. “Om jag kan segla jorden runt på 600 dagar med bara vinden i seglen till hjälp, och med 400 kilo mat ombord, borde mänskligheten kunna klara sig på betydligt mindre resurser än vad den gör idag,” menar han på. Det gäller att hushålla och Sven kan leda med gott exempel.
När det gäller mat kommer han att ta med sig müsli och sardiner, och bara äta två kalla mål om dagen. Redan idag äter han bara två kalla måltider om dagen, berättar han. Han har en teori som går ut på att om vi äter mindre, vänjer sig kroppen vid mindre mat, vi mår bättre och lever längre.
Till dryck blir det regnvatten. Sven säger att vid ett riktigt ösregn kan han spara rikligt med vatten, vilket kommer att lagras ombord i tankar som håller mellan 60-70 liter. “Det räcker i cirka 60 dagar, jag behöver bara en liter per dag,” säger han lugnt. Sven är inte alls bekymrad över hur vattnet ska räcka. Tvätta sig behöver han inte, istället blir det bad 1-2 gånger om dagen samt tandborstning.
Sven oroar sig inte över att han kommer att vara ensam, han tar helt enkelt med sig 100 kilo böcker. “Sedan finns det mycket att tänka på, jag kommer att fundera på nya båtar och lösa problem,” förklarar han. Sven ser fram emot ensamheten och säger att han känner sig säkrare ombord än på land, där det finns mycket som kan vara farligt. Om man vet vad man gör ombord och har en liten osänkbar båt, finns det inget att vara rädd för, understryker Sven.
Att sova blir inga problem, fortsätter han, jag kan sova åtta timmar i taget. Så länge han har ström kan han få en varning på sin AIS skärm om något fartyg kommer för nära. Dessutom är det relativt otrafikerat på södra halvklotet.
När jag frågar om hur han ska generera ström blir svaret att solceller fungerar på norra halvklotet men att det kanske inte kommer att vara tillräckligt på södra halvklotet. Det är ett dilemma som måste lösas. Värme ombord däremot blir inga problem, båten är liten och välisolerad plus att Sven har både yllekläder och sovsäck. “Den största utmaningen blir att få båten att fungera ordentligt eftersom allt är sammanlänkat.” Om Sven ändrar på seglets storlek påverkas även mast, köl och lagringsutrymme. “Hela systemet måste optimeras, vilket är en svår utmaning.”
Sven vet inte hur han kommer att påverkas av att vara till havs så länge. “Kanske blir jag yngre,” säger han. “Det är hälsosamt för kroppen att vara till havs, det är kanske det närmaste vi kan komma vad vi är skapade för. Det skall bli intressant att se.”
Tidigare har han legat ute ensam i en liten båt i som mest 45 dagar i sträck. Nästa tur blir något helt annat. På frågan om när han tänker kasta loss svarar Sven att det inte finns någon tidsram. “Jag jobbar på det, men är bestämd med att inte sätta någon plan, det kan vara farligt, för det finns risk att man lämnar innan man är klar,” säger han. Jag frågar Sven hur gammal han är, 74 år blir svaret. Då har du gott om tid säger jag. “Jo då, 50 år till,” konstaterar Sven.
Vi på Swedish Press önskar Sven lycka till med sin planering. Om någon av våra läsare har tips eller råd till Sven, tar han gärna emot dem. När det blir dags för avfärd, kommer Swedish Press att vara där. Att döma från vårt samtal kommer det antagligen att ta minst två år till innan Sven beger sig av. Men som sagt, vi kommer att hålla er uppdaterade.
From the May Issue 2013