Teaterjulen, av Sthig Jonasson

Teaterjulen 2013
Annandag jul var sedan tidigt 1950-tal den stora filmpremiärdagen. Då gick de nya filmerna upp och bolagen strävade efter att ha något stort svenskt att erbjuda. Teatrarna var väl inte lika premiärsugna under julhelgen, tvärt om. Deras höst- och vintersäsong började redan i september-oktober och under julen var de flesta teatrar stängda. Men nu för tiden spelas det även under jul- och nyårshelgen.
För den som har lusten att gå på teater också under helgen kommer här några teaterförslag.

Stockholm
Vi börjar med det lättsamma. Oscars tar julledigt. Galenskaparna och After Shaves 30-årsfest spelas t.o.m. 14 december och har nystart den 16 januari. I den här föreställningen har 30 års showande recyclats med ett nummer från vart och ett av de 30 åren allt i original: manus, scenografi och kläder. Det är en makalös underhållning med extra allt.
Intiman låter ”De 39 stegen” ta paus och släpper i stället fram en liten pigg gosse från Katthult - "Emil i Lönneberga".
Astrid Lindgrens älskade Emil fyller 50 år och har under hösten varit ute på en stor turné som avslutas med traditionell jullovsteater på Intiman i Stockholm. Där spelas den från 20 till 29 december med paus julafton och juldagen.
Cirkus låter gengångarna i showen ”Spök” välbehövlig vila från den 14 december för att återuppstå i mars. Då kommer Måns Zelmerlöv åter tillsammans med Loa Falkman, Sussie Eriksson, Lena Philipsson och inte minst den utmärkta enseblen med dansare och sångare.
Också på Kungliga Operan är det lättsamt med Mozarts ”Trollflöjten” den 26 december för att redan den 27 december slå om till Richard Strauss tragiska opera ”Salome” En tjej som har livet, inklusive Johannes Döparens huvud, serverat på silverfat. Nå det ger kanske inte mycket julstämning, för den står i stället Ola Eliasson, Marianne Hellgren Staykov och Magnus Kyhle som tillsammans med Blåsarsymfonikerna och nästan 200 elever från Adolf Fredriks Musikklasser framför julens vackraste melodier från stora scenen i december.
För balettälskaren dansas ”Nötknäpparen” både den 28 och 29 december.
På nyårsaftonen slår Operan på stort med Nyårsgala där tenoren Ricardo Massi och sopranen Yana Kleyn sjunger Verdis största kärleksduetter. Operan lovar en oförglömlig kväll med guld, glitter och glamour.
Stockholms stadsteater spelar ”Lotta på Bråkmakargatan” den 22 och den 26 december på lilla scenen på eftermiddagarna men på kvällen är det den blodiga ”Macbeth” på Stora scenen. Här handlar det om en smågangster som vill kommasig upp i gangsterhierarkin. Påhejad av den iskalla Lady Macbeth kan det bara sluta på ett sätt.
Till Folkoperan i Stockholm är det ingen idé att bege sig. Den 15 december spelas sista föreställningen av ”Carmina burana” sedan händer ingenting förrän den 26 mars då Bachs "Matteuspassionen" spelas som ett sceniskt koncept
Dramaten ställer upp med traditionell HYPERLINK ""Julkonsert med Romeo & Julia kören den 21 december. Det brukar vara lyckat och inget tyder på annat i år.

Göteborg
GöteborgsOperans stora scen förvandlas till Tomteland där tomtefar, tomtemor, tomtebarnen, snögubben, de över hundra sjungande smånissarna, musikerna, sångarna, dansarna och gästande solister skapar magi och julstämning. Detta går av stapeln den 14 till 20 december då Jultrad-i-ton bjuder på såväl klassiska julsånger och orkesterstycken som modernare sångpärlor inklusive allsång för stora och små.
F.ö. spelas en utmärkt ”La Cage aux Folles” den 13, 27 och 29 december.

Malmö
Malmö Opera, med en av Nordens största salonger har premiär på Jules Massenets tragiska opera ”Manon” med bl.a. Sofie Asplund . Den spelas 26 december och 2 och 5 januari.
Den 13 och 14 december är säsongens sista föreställningar av den mycket uppskattade "Miss Saigon", men den återkommer redan den 8 januari. En föreställning att inte missa.

Tatty Maclay's picture
Tatty Maclay
Tatty is a half-Swedish, half-English journalist, translator and mother of four. She grew up in London, but spent summers in the Stockholm archipelago. After five years in her husband’s homeland of Scotland, she recently moved her family to Sweden and she writes about their new life for Swedish Press.