Teater i höst 2014, av Sthig Jonasson

I höst är teatrarna fyllda av intressanta föreställningar. Här är några av höstens höjdpunkter. Låt oss börja i Stockholm. 

Stockholms stadsteater 

Stockholms stadsteater har inlett hösten med en rad pjäser, bl.a. Ingmar Bergmans”Höstsonaten” som är en knepig relationshistoria om en internationellt firad stjärna och hennes dotter, en enkel prästfru på landet. Regi av Åsa Meldahl vilket borgar för kvalitet och med Kirsti Stube, Gunilla Rörh och Christer Fant i ensemblen.

Dessutom spelas nu Edward Albees dramatisering av Vladimir Nabokovs roman”Lolita”. Det är ett pedofildrama om den medelålders historieläraren Humbert Humbert och dennes dragning åt nymfetter. Han blir blixtförälskad i en beräknande tolvåring.

I ”Kameliadamen” berättas hur Armand Duval blir förälskad i lyxfnasket Marguerite Gautier som rör sig nöjeslivets mest virvlande virvel i 1840-talets Paris. Men fader Duval beslutar sig för att sätta stopp för den opassande förbindelsen. Med Helena Begström som Marguerite som offrar sin kärlek och Simon J Berger som Armand medan Lennart Jähkle spelar Armands far.

Stadsteatern har inte bara tunga dramer på repertoaren, utan också underhållning med eftertanke såsom Irena Kraus´ musikteatershow ”Karl Gerhard. En fantasi om en revykung”. På scenen står, sjunger och dansar Rickard Wolff som revykungen omgiven av en stor ensemble med bl.a. Per Sandberg och Anja Lundqvist.

Som om det inte var nog med glitter och bjäfs kommer också Freed Ebbs och Bob Fosses succémusikal ”Chicago”. Nu är det alltså läge att kolla när de två möderskorna Roxie Hart och Vilma Kelly (Lisa Nilsson och Sharon Dyall) städslar advokaten Billy Flynn (Dan Ekborg) för att rädda dem. Flynn är en man helt utan skrupler som ser rättegången som en show: ”Allt är showbiz!”

Dramaten

På Dramatens Målarsal spelas Henrik Ibsens ”Rosmersholm” om prästen Johannes Rosmer som förlorat sin tro och vill bryta sig loss från samhällets förväntningar och från det förflutna. Johannes Romer spelas av Jonas Malmsjö och Rebekka West som representerar det nya spelas utmärkt av Livia Millhagen och Jan Malmsjö gör en tragikomisk Ulrik Brendel en rebell vars bäst före-tid har gått ut.

På stora scenen spelas från slutet av september Anton Tjekovs ”Måsen” där den ryska landsbygdens totala tristess bildar fond för missriktade passioner och obesvarad kärlek. Temat i pjäsen, som Tjechov själv definierade som en ”komedi”, är konstens och teaterns roll i våra liv och, framför allt, kärleken. Med bl.a. Stina Ekblad, Chrisoffer Svensson och Hans Klinga.

Kungliga Operan


Operan kommer under en stor del av hösten att renovera stora scenen, så första premiären blir först den 8 november med Giacomo Puccinis ”Madame Butterfly” som är en historia om en kulturkrock och kulturimperialism.

Det handlar om den amerikanske marinlöjtnanten Pinkerton, stationerad i Nagasaki där han för nöjes skull gifter sig med den 15-åriga geishan Cio-Cio-San, kallad Butterfly. Några månader senare dumpar han henne och återvänder till USA där han, gifter sig på ”riktigt” med en annan kvinna. Efter tre år återvänder Pinkerton till Japan med sin amerikanska hustru och upptäcker att han har en son med Butterfly.

Folkoperan

Folkoperan som håller till på Hornsgatan i Stockholm har stängt hela hösten för reparationer efter en omfattande vattenskada. Det enda Folkoperan gör är två föreställningar den 14 och 15 november av Carl Orffs mäktiga körverk ”Carmina burana” i Globens annex.

Privatteatrarna

Oscars ger komedin ”Kom igen Charlie!” med Robert Gustafsson i titelrollen och med bl.a. Claes Månsson och Suzanne Reuter. Det handlar om den brittiske militären Froggy (Claes Månsson) som lämpar av sin urtråkige landsman Charlie (Robert Gustafsson) på ett pensionat i Georgia, USA. För att den sjukligt blyge Charlie ska slippa umgås med gästerna ljuger Froggy ihop att Charlie kommer från ett annat land och inte förstår språket. En lögn som snabbt resulterar i att Charlie får problem med närgångna pensionatsgäster och dessutom med ett gäng skummisar i vita kåpor.

På Wallmans Intiman, Odengatan, firar ”REA” (Roligt, Elakt, Aktuellt) sitt femtonårsjubileum med en show där Anders (Lundin), Rachel (Mohlin), Sussie (Eriksson) och Ola (Forssmed) lovar en upplevelse utöver det vanliga – helt utan USB-ingångar.

På Göta Lejon, Götgatan, kommer musikalen”Evita” med Charlotte Perrelli i titelrollen som Evita Perón. Efter en karriär som skådespelerska och kändis gick Evita beräknande sängvägen till makten. Hon gjorde tillsammans med överste Juan Perón, en äregirig militär, en snabb politisk karriär. När Juan Perón 1946 väljs till Argentinas president (i praktiken diktator) blir Evita en maktperson att räkna med. Hennes tid vid makten blev lysande, men kort, hon avled i cancer 1952. Innan dess hade hon utnämnts hon till ”nationens andliga ledare” av Nationalkongressen. Hon sörjdes som ett helgon och fick en statsbegravning.

China, vid Berzelii park fortsätter med musikalen”Flashdance” om Alex Owen en ung kvinna som arbetar som svetsare på dagarna och som dansare på den lokala baren på kvällarna. Med Hanna Lindblad, Rennie Mirro och Karl Dyall och dessutom Linus Wahlgren och Siw Malmkvist.

På Cirkus spelas jukeboxmusikalen ”Livet är en schlager” av Jonas Gardell och Fredrik Kempe som är en nutidssaga om en människas längtan att bli sedd och att vara någon. I den imponerande ensemblen finns bl.a. Helen Sjöholm, Jonas Helgesson, Johan Glans, Frida Westerdahl och inte minst Peter Jöback som transa.

Uppsala

I Uppsala har Stadsteatern under Linus Tunströms ledning har positionerat sig som en av Sveriges främsta kvalitetsscener. Just nu spelas Carlo Goldonis komedi ”Två herrars tjänare” från 1745. Den är inte ovanlig på svenska scener och kan spelas som en commedia del´arte, som en vanlig komedi, eller som en fars. I Uppsala spelas den som en traditionell komedi, trots att huvusrollen som den lika hungrige som panke Truffaldino spelas av Özz Nûjen.

Göteborg

GöteborgsOperan kan vara värd en resa för musikalen ”Kristina från Duvemåla” av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rufdeolfsson. Det är en uppsättning på Svenska Teatern i Helsingfors som flyttats till Göteborg. I den kritiker- och publikprisade musikalen spelas huvudrollerna av Maria Ylipää, Robert Noack, Birthe Wingren och Oskar Nilsson alla från Helsingforsuppsättningen.

Men redan nu spelas Mozarts älskade ”Figaros bröllop”. Det handlar om klassmotsättningar och revolutionära idéer, den här gången är operan placerad i Spanien under Francotiden. Med bl.a. Ida Falk Winland, Tomas Oliemans och Åke Zetterström.

Malmö

Malmö Stadsteater spelar upp den kända historien om konkurrensen mellan geniet Mozart och medelmåttan, hovkomposiöten Salieri i Peter Shaffers pjäs ”Amadeus”. Den är alltid sevärd.

Malmö opera har två intressanta uppsättningar under hösten: Det börjar med musikalen ”Doktor Zijvago” med Christopher Wollter i titelrollen och Sanna Nielsen som gör den kvinnliga huvudrollen. Det är alltså Pasternaks roman om fyra ungdomars uppväxt i revolutionens Ryssland som blivit musikal. I september kommer så ”Romeo och Julia” som kammaropera med Joakim Bäckström och Susanna Stern som de älskande i Verona.

Karlstad


Värmlandsoperan sätter upp ”Trilogin” som består av operorna ”Barberaren i Sevilla” av Rossini, ”Figaros bröllop” av Mozart och ”Fidelio” av Beethoven. Tillsammands bildar de en helt ny historia där det går att följa karaktärernas och samhällets utveckling och se vilka, till synes obetydliga händelser, som får omvälvande konsekvenser i det långa perspektivet. Det går att se alla tre operorna under en och samma vecka. Premiär 6, 8 och 9 november.

Tatty Maclay
Tatty is a half-Swedish, half-English journalist, translator and mother of four. She grew up in London, but spent summers in the Stockholm archipelago. After five years in her husband’s homeland of Scotland, she recently moved her family to Sweden and she writes about their new life for Swedish Press.