Svensk Midsommar

Swedish Midsummer at Nääs, Sweden

Med blomster i håret

Av Marie Skoog  

Inget är väl så svenskt som vårt kära midsommar-firande. Med blomster i håret äter vi sill, färskpotatis, jordgubbar och dricker nubbe. Vi sjunger ”Små grodorna” när vi dansar runt midsommar-stången och njuter av den långa ljusa natten.

Midsommar är för oss alla en glad högtid då vi gärna ger oss ut på landet och firar med våra nära och kära. Dagen har kommit att bli den svenska sommarens stora festdag, och för många fungerar midsommarfirandet som en kickoff inför den stundande semestern.

Ett vanligt midsommarfirande börjar oftast med att man samlas till den klassiska sillunchen, sillen äts tillsammans med den efterlängtade färskpotatisen och gräddfil med gräslök. Ofta finns det även köttbullar på bordet, om inte annat till barnen samt knäckebröd med ost till, allt sköljs ner med kall öl och så klart en nubbe. Och det finns alltid någon på festen som stämmer upp till en passande nubbevisa som sjungs innan man skålar och dricker nubben.

Efter lunchen är det ofta dags för att plocka blommor och blad till att ha och pryda midsommarstången med och till en krans i håret. Många hembygdsföreningar eller byalag anordnar traditionellt firande med musiker, sång och ringdans runt midsommarstången och finns det i närheten så brukar många uppskatta att vara med på det. Under eftermiddagen äts det jordgubbar på något sätt, inte sällan en jordgubbstårta, och till kvällen tänder många grillen och det tävlas i femkamp och diverse lekar. Under midsommarnatten förr var det vanligt för flickor att plocka sju sorters blommor för att lägga under kudden för att under natten drömma om sin framtida kärlek. Den traditionen är nu så gott som utdöd men sägnen lever i högsta grad kvar.

Vår tids midsommarfirande är en blandning av gamla och nya seder och har trots återkommande försök från kyrkan förblivit en okristen högtid. Människor har sedan långt tillbaka i tiden uppmärksammat sommarsolståndet med festligheter, det kan man bland annat se när man tittar tillbaka på de stensättningar som kan fungera som en slags almanacka över när detta infaller. 

Själva midsommarstången i sig är inte en hednisk symbol som många tror utan kom förmodligen till Sverige från Tyskland under Medeltiden och traditionen att resa majstång finns avbildat sen 1600-talet. Det som vi i Sverige kallar midsommar-stång kallas i andra länder maj-stång. Ordet majstång kommer inte från månaden maj, utan från ordet ”maja”, som betyder att smycka med löv. Det har också funnits inslag av tilltro till magiska föreställningar kring denna dag. Man trodde till exempel att midsommardaggen hade positiva krafter på både djur och människor så många valde att rulla sig nakna i morgondaggen. Även om vi inte nu längre kanske rullar oss i dagg så är ändå midsommarafton en högtid vi gärna är nära naturen och visst finns det en magi med denna årets ljusaste natt.

Midsummer celebration at Nääs Castle, Sweden. Photo © Joan Fredriksson