Sommarteater: Brännvin i kikar'n, av Sthig Jonasson

Brännnvin i kikar´n, Vallarna
Dag-Otto är tillbaka

På Vallarnas friluftsteater i Falkenberg är 1950-talet tillbaka i årets buskiskomedi "Brännvin i kikar¨n". Den är nyskriven av Lars Classon tillsammans med Jojje Jönsson som gjort postverkets mest korkade och inkompetente brevbärare rikspopulär.
Handlingen utspelas 1953 då bröderna Bert och Holger Grönvall ska sälja familjehemmet, det är ju ingen som bor där nu när pappan har gått bort. Försäljningen är litet av tvång. Holger har ordentligt med spelskulder som han vill betala för att börja om med sin hustru Stina. Storebror Bert, som driver pappans gamla företag, vill också sälja. Företaget går nämligen inte så bra och Bert är också i stort behov av pengar. Hans plan är att blåsa brorsan och ta alla pengarna själv. Det det rör sig om en försvarlig sedelbunt som det lätt blir av en kontant fastighetsaffär. Stina anar att något är lurt, men hon har sina egna skäl att ligga lågt.
Att sälja huset är lättare sagt än gjort. Spekulanterna köar inte direkt. Och vad vill egentligen den söta lilla tanten, för inte verkar hon vara så intresserad av att köpa?
Under tiden som kåken har stått tom har grannarna, Våge Jonsson och hans dotter Wilma, tagit hand om det, för att sedan en tid helt enkelt ha flyttat in där. Försiktigtvis utan att informera bröderna. Nu när huset skall säljas blir det problem för Jonssons som också har ont om pengar.
Bert som skall sköta försäljningen har tagit dit en rätt skum mäklare, Jarl, som kommer med sin inte så smarte assistent - tillika tvillingbror. Som om det inte var tillräckligt råddigt kommer byns trögtänkte, men mycket beskäftigt hjälpsamme, brevbärare Dag-Otto Flink till "undsättning".
Nu är Dag-Otto är i högform och deklarerar att "en brevbärare aldrig lämnar sin post". Eller i varje fall högst motvilligt om han mot förmodan kan hitta den.
Vallarnas ensemble förändras inte så mycket år från år, men nya ansikten för i år är Jessica Heribertsson och Jonas Hellman Driessen. Som vanligt dominerar Jojje Jönsson, som varit med alla 19 somrar på Vallarna, ofta som Dag-Otto.
Robin Stegmar sliter hårt i dubbelrollen som en mäklare och sin egen tvilling. Den en är en sprättig 08 och den andre osäker och fumlig. Siw Carlsson tar väl hand om sin roll som en pigg äldre tant som kanske är husspekulant - eller inte.
Stefan Gerhardsson är bra som den buttre Våge Jonson som flyttat in i brödernas hus hus tilsammans med sin dotter Wilma. Jessica Heribertsson gör det bästa möjliga av den rollen. Anna Carlson gör ockå så mycket det är möjligt av sin litet otydliga roll som Stina gift med den skuldtyngde och troskyldigt naive Holger, som tror sin bror om gott.
Jan Holmquist behärskar sin roll som den översmarte, men inte helt framgångsrike Bert Grönvall medan Jonas Hellman-Driessen gör Holger Grönvall till en övertygande looser som vinner till slut.
Drygt 1,1 miljoner besökare har före årets föreställning sett Vallarnas buskisuppsättningar och med "Brännvin i kikar´n" med Jojje och Dag-Otto i god form lär det bli fler besökare och fullsatta salonger i sommar.
Sthig Jonasson

Faktaruta
Scen: Vallarna, Falkenberg
Buskiskomedi: Brännvin i kikar´n
Text: Lars Classon och Jojje Jönsson
Regi: Lars Classon
Scenografi: Marianne och Peter Dillberg
Kostym: Marianne Lunderquist
Ljud: Stellan Bengtsson
Medverkande: Jojje Jönsson, Stefan Gerhardsson, Siw Carlsson, Robin Stegmar, Anna Carlsson, Jan Holmquist, Jessica Heribertsson, Jonas Hellman Driessen
Spelas t.o.m. 10 augusti därefter på Lisebergsteatern i Göteborg fr.o.m. 3 oktober.
Speltid ca 2 tim. 30 min.

Tatty Maclay
Tatty is a half-Swedish, half-English journalist, translator and mother of four. She grew up in London, but spent summers in the Stockholm archipelago. After five years in her husband’s homeland of Scotland, she recently moved her family to Sweden and she writes about their new life for Swedish Press.