Rainman, Rival

Robert Gustafsson och Jonas Karlsson, Rainman

“Rainman” som nu spelas på teater Rival i Stockholm bygger på den flerfaldigt Oscarsbelönade filmen från 1988 där Dustin Hoffman och Tom Cruise spelar de två udda bröderna på resa genom USA från Cincinnati till Los Angeles. Det är en ganska händelselös roadmovie som helt bygger på brödernas inbördes relationer.

På Rival spelas bröderna av Jonas Karlsson och Robert Gustafsson. Jonas Karlsson som gör Charlie Babbitt, en konkursmässig bilskojare i Kalifornien i stort behov av pengar nås av beskedet att hans förmögne far har avlidit. Charlie flyger från Los Angels till Cincinnati för att få ut sitt arv, bara för att finna att allt han fått är en 1949 års vit Buick och några prisbelönta rosenbuskar medan hans okände storebror Raymond fått sju miljoner dollar. Robert Gustafsson spelar den autistiske Raymond som levt hela sitt liv på en institution. Raymond har det s.k. savantsyndromet som gör honom totalt socialt omöjlig, men han minns, bokstavligt talat, allt han sett, hört och läst. Charlie praktiskt taget kidnappar Raymond från behandlingshemmet för att ta honom till Los Angeles. Där han tror sig kunna fixa testamentet så det blir mer ”rättvist”. När det visar sig att Raymond är hysteriskt flygrädd blir det en resa med den ärvda Buicken från väst till öst, men bara på småvägar eftersom Raymond också misstror motorvägar.

Under resan kommer bröderna allt närmare varandra och Charlie finner den bror han aldrig haft. Pengarna förlorar sin betydelse – broderskärleken vinner.

Jonas Karlsson är lysande som den självupptagne cynikern Charlie i total avsaknad av empati. Med sitt uppskruvade sätt, sin känslokyla och sina många manér sitter Charlie fast i ett närmast maniskt beteende och är egentligen lika socialt handikappad som Raymond. Robert Gustafsson får här användning för alla sina komiska talanger, men utan att söka skratt. Under hela föreställningen ändrar han inte ansiktsuttryck en enda gång. Alla Raymonds ritualer, upprepningar och ryckiga rörelser blir en del i syndromet. Gripande är en scen där Charlie lär Raymond att dansa och sakta börjar Raymond lära sig leva. Gustafsson och Karlsson har ett lysande exakt samspel med perfekt tajming. ”Rainman” är en uppvisning i kvalificerat skådespelande. Regissören Emma Bucht låter ingen av dem spela över, som pjäsen annars kan locka till.

Faktaruta
Scen: Rival, Stockholm
Pjäs: Rainman
Manus: John Weidman
Översättning: Martin Luuk
Regi: Emma Bucht
Scenografi: Zofi Nilsson
Ljus: Ellen Ruge
Kostym: Clara Ahlström
Medverkande: Robert Gustafsson, Jonas Karlsson, Tanja Lorentzon, Magnus Ehrner, Sanna Krepper, Nils Moritz, Lotta Östlin Stenshäll
Speltid: ca 3 tim. 15 min.