Och ge oss skuggorna – Norénmästerverk på Dramaten

Och de oss skuggorna, Fotorgraf Roger Stenberg

Recension av Sthig Jonasson

Spelas t.o.m. 29 oktober. Speltid ca 3 tim 20 min.

Lars Noréns pjäs ”och ge oss skuggorna” som nu spelas på Dramatens stsora scen utspelas den 16 oktober 1949 på nobelpristagaren Eugene O´Neills sextioettårsdag. Sönerna Eugene jr och Shane besöker fadern och hans tredje hustru, Carlotta, i deras hus vid kusten i Massachusetts.

Dramatenchefen Erik Stubø spelar pjäsen på en öde scen med endast några projicerade bilder i fonden och med enstaka möbler placerade långt från varandra. De fyra familjemedlemmarna sitter i varsitt hörn uppenbarligen utan kontakt med varandra och betjänten Saki går runt och och är till allmän hjälp.

 

Och ge oss skuggorna Fotograf Roger Stenberg

Så börjar denna långa dags färd mot natt med ofullbordade uppgörelser mellan man och hustru liksom mellan far och söner. Det här är en pjäs med vuxna som är oförmögna att se bortom den egna trasiga barndomen. Spelet kompanjeras av femtiotalsjazz under det att rollerna lägger av sig mask efter mask och prövar nya – lika obekväma.

 

Erik Ehn som sonen Shane och Örjan Ramberg som Eugene O´Neill. Foto: Roger Stenberg.

Örjan Ramberg spelar en nedtonad och lätt disträ Eugene som är mer mänsklig än verklighetens O’Neill, som var omvittnat otrevlig och omöjlig att ha att göra med. Ramberg gör ett övertygande porträtt av det åldrande, självcentrerade geniet, som lever i sina minnen och inte  kan frigöra sig från minnet av den morfinknarkande modern. 

Lena Endre gör ett lysande intelligent porträtt av Carlotta Monterey, aktrisen som blev Eugene O’Neills tredje hustru. Hon gav upp sin egen karriär för att vara hans obetalda assistent i 20 år. Carlotta är beräknande och kontrollerande. Hon bevakar Eugens arbete, familjens inkomster och kontrollerar familjens inbördes relationer. Hennes övergripande mål är att säkra sin och familjens ekonomi, som trots nobelpriset och inkomster från teaterpjäserna, är skraltig.

 

Lena Endre som Eugene O´Neills tredje hustru Carlotta. Foto: Roger Stenberg. 

Thomas Hanzon gestaltar skickligt rastlösheten hos den äldste sonen Eugene Jr som dignar under det världskända efternamnets hela tyngd. ”Han kommer aldrig att kunna förlåta oss för att han har övergivit oss” konstaterar han. Erik Ehn hukar sig fram genom livet som heroinisten Shane. Han har gett upp.

Den ständigt närvarande betjänten Saki är en amerikansk japan som suttit i interneringsläger under andra världskriget. Så som skedde med många amerika-japaner efter angreppet på Pearl Harbor då den amerikanska misstänksamheten närmast blev patologisk. 

 

Örjan Ramberg som Eugene O´Neill. Foto: Roger Stenberg.

Scenografen Kari Gravklev har med ljusdesignern Ellen Ruge fått stora scenen att kännas som ett svart hål som suger till sig energi och inte släpper ut något.

Stubø har skapat en stark och mycket obehagligt mästerlig uppsättning av Noréns mästerverk om en dysfunktionell familj.

Sthig Jonasson

 

Faktaruta

Scen: Dramatens stora scen

Pjäs: och ge oss skuggorna

Författare: Lars Norén

Regi och bearbetning: Erik Stubø

Scenografi och kostym: Kari Gravklev

Ljus: Ellen Ruge

Pureuk och mask: Eva Maria Holm

Medverkande: Örjan Ramberg, Lena Endre, Thomas Hanzon, Erik Ehn. Joaquin Nabi Olsson