Livat i Parken - Theatre in Falkenberg

Livat i Parken,

Fars på Vallarnai Falkenberg

 

Vallarnas friluftsscen i Falkenberg är sedan länge sommarbuskisens huvudarena. Buskis kan vara vulgär och dum, vulgär men rolig eller faktiskt bara rolig. På Vallarna vet man aldrig åt vilket håll det går. Men i år är det mer skruvad fars än buskis. Och det är inte fel.

Sedan några år har en yngre teatergeneration tagit över Vallarna. Lars Classon har, tillsammans med Torbjörn Karlsson, skrivit manus och Lars har regisserat årets föreställning ”Livat i Parken”.

Som vanligt ställer Vallarna upp en rutinerad ensemble med Annika Andersson och Jojje Jönsson  i spetsen. Årets rookie är Sanna Ekman, som smälter väl in i galenskapen.

Handlingen, i den mån den är skönjbar, utspelas sommaren 1985 på Åbackens folkpark, som är nedlagd sedan fem år och ser ut därefter. Nu är det dock meningen att den upprustad skall återuppstå med en konsert med den tyska operadiva Brunhild Müller. När hon anländer visar hon sig vara lika förfallen som parken. Problemet är att parkens nyöppning bara ligger en dag bort när föreställningen börjar. Det blir ett snärj.

Parkens ägare är en disponent som representeras på plats av den hårdföra räknenissan Eivor Stark som Annika Andersson gör till en skarp dam som ger order på en lätt släpig halländska. Att hon har knähunden Pinochet i sin handväska är roligt – ett tag. Stark drar på sin oduglige assistent Richard (Pär Nymark – en trevlig bekantskap). Han vill göra karriär, och det snabbt, utan att anstränga sig. Men till slut visar Richard sig förvånande nog vara fena med hammare och målarpensel.

Där finns också den välmenande Torsten (Tomas Hedengran) som oförsiktigt och på oklara grunder lovat sin hustru Gunilla (Sanna Ekman) Parken i 40-årspresent(!).

Den frilansande fotografen Harald Frisk (Jojje Jönson, som gör sin artonde säsong på Vallarna) gör en anslående entré genom att ramla genom scentaket ner på golvet som också ger efter. Innan han ger sig ut för att plåta operadivan. Siw Carlsson gör tyskan i guldstövletter, pälskrage och alltför tysk brytning.

Som om det inte var nog dyker det också upp en förrymd och obehaglig bankrånare (Stefan Gerhardsson) som letar efter pengar som han gömt i parken.

Eftersom det utspelas i mitten av 1980 talet har klädskaparen Marianne Lunderquistlagt ut en rad 80-talsmarkörer: hockeyfrilla, magväska, läderväst, vit blazer med överstora axelvaddar, dessutom har någon hittat en bärbar telefon från tiden, stor som en dokumentportfölj.

­Dillbergarnas scenografi är som vanligt effektivt fiffig. Inför en häpen publik förvandlas Parken från förfallen till nyrenoverad  på några sekunder.

En ljummen och regnfri sommarkväll på Västkusten är ”Livat i Parken” ett trevligt och lättsmält val. Pjäsen fordrar inte så mycket eftertanke. Den spelas på Vallarna t.o.m. 11 augusti.

           Sthig Jonasson

Faktaruta

Scen: Vallarnas friluftsteater, Falkenberg

Fars: Livat i Parken. En förbaskat rolig folkparksfars

Text: Lars Classon och Torbjörn Karlsson

Regi: Lars Classon

Scenografi: Marianne och Peter Dillberg

Kostym: Marianne Lunderquist

Medverkande: Annika Andersson, Stefan Gerhardsson, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Thomas Hedengran, Sanna Ekman, Pär Nymark

Spelas t.o.m. 11 augusti. Speltid ca 2 tim. 40 min.

Claes Fredriksson
Claes Fredriksson is a visionary leader with extensive international experience and a solid track record in management, marketing, business development and sales. Fredriksson has a Masters in Mechanical Engineering from Chalmers University of Technology in Sweden. Fredriksson was born in Sweden and lived many years in Asia and Europe before moving to Canada in 1997. In 2012, the Fredriksson's acquired Swedish Press.