Kristina från Duvemåla

Kristina från Duvemåla

Kristina från Duvemåla, GöteborgsOperan

Av Sthig Jonasson

 

Vilhelm Mobergs mäktigaromansvit ”om några människor, som från sina hem i Ljuder i Småland utvandrade till Nord-amerika” är en av den svenska litteraturens storverk. Den har gett upphov till TV-serie, filmer, teater och musikalen ”Kristina från Duvemåla” av Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

Mobergs historia skildrar ett förindustriellt bondesamhälle där strikta hierarkier råder och där kyrkan har reell makt över människornas liv. Bibeln och psalmboken används av överheten för att hålla människorna nere.

Året är 1850 när bondeparet Karl Oskar och Kristina Nilsson har fått nog. Hur mycket de än sliter växer skulderna och svälten är vardag. De kan inte hoppas på ett bättre liv i Sverige, men i Amerika kan de få ett värdigt liv med frihet och rika jordar. De lämnar allt för att resa till det okända på andra sidan jorden.

Just nu spelas ”Kristina från Duvemåla” på GöteborgsOperan i en uppsättning som från början gjorde succé på Svenska Teatern i Helsingfors. De fyra huvudrolls-innehavarna – Maria Ylipää som Kristina, Robert Noack som Karl Oskar, Oskar Nilsson som Robert och Birthe Wingren som Ulrika – medverkade alla i Helsingforsföreställningen och har utvecklat sina roller fullt ut.

Nu nio år efter urpremiären är den här ”Kristina från Duvemåla” en delvis annan än den då Helen Sjöholm och Peter Jöback var lysande stjärnor. Nu är historien nedtonad och tvetydig och öppen för olika tolkningsmöjligheter.

Robert Noack och Maria Ylipää går ner på djupet i sina roller som Karl Oskar och Kristina. Maria Ylipää gör Kristina, med hennes främlingskap både i den gamla och i den nya världen, till det nav som föreställningen vrider sig kring. Kristina längtar hem till Sverige också när livet i det nya landet är drägligt. En höjdpunkt är Kristinas sång “Du måste finnas” där hennes skräck och tvivel inför framtiden blir tydlig. Det blir en uppgörelse med en Gud som verkar frånvarande. Noacks Karl Oskar är tungt förbannad på både den steniga jorden och på Gud. Han ser en ljus framtid i Amerika där jorden är bördig och fri från stenar.

Oskar Nilsson gör Robert med alla de Amerikadrömmar som han föresatt sig att förverkliga och han gör Roberts katastrofala guldgrävarberättelse med stor inlevelse. Roberts vän, drängen Arvid, spelas av Tobias Ahrell med plågsam förtvivlan. Sokenhoran Ulrika från Västergöl, som spelas uttrycksfullt av Birthe Wingren, är en kvinna som fått nog av fysiska och psykiska övergrepp. Hon har blivit en vasstungad feminist med en egen agenda för att göra upp med dem som kränkt henne.

En viktig roll för utvandrarna är predikanten Danjel, som vill skapa en egen kyrka. Han är både ödmjuk och totalt besatt av att vara ”utvald”. Ole Forsberg gör Danjel till fast, närmast fanatisk, i sin tro.

”Kristina från Duvemåla” på GöteborgsOperan är väl värd en resa. För artisterna, för scenografin och för Benny Anderssons musik som är inspirerad av 1800-talets läsarsånger, skillingtryck och folkmelodier. Lägg så till Linus Fellboms fantastiska ljussättning. Den är bokstavligt talat lysande.

 

Faktaruta

Text: Björn Ulvaeus

Musik: Benny Andersson

Regi: Lars Rudolfsson

Scenografi:Robin Wagner

Kostym: Kersti Vitala Rudolfsson

Ljus: Linus Fellbom

Koreografi: Lena Josefsson

Medverkande: Gunnar Nilsson,

Lars Hjärtner, Robert Noack,

Oskar Nilsson, Maria Ylipää, Tobias Ahlsell, Björn Thudén, Ole Forsberg,

Kinga Szabadvary, Sofie Gunnarsson, Birthe Wingren, Kristin Lidström m.fl.

Dansare: Celia Berndtzen, Johanna Byström, Rebecka Carlsson, Linnéa Isaksson

GöteborgsOperans kör

GöteborgsOperans orkester

Spelas: t.o.m. 16 maj 2015

Speltid: ca 3 tim. 50 min.