Governor General David Johnston visits Sweden

Canada Governor General David Johnston visits Sweden

Kanadas ”vicekung” på statsbesök / i flera svenska storstäder

Av Henric Borgström

 

Kanadas generalguvernör David Johnston besökte i slutet av februari de största svenska städerna Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund. Drottning Elisabeth är ju formellt statsöverhuvud i Kanada och ”vicekung” Johnston tämligen maktlös under premiärminister Justin Trudeau. Men svenska kungahuset, regeringen, vetenskapen och näringslivet ställde upp ordentligt med studiebesök och undertecknande av framåtsyftande avtal mellan länderna.

 

Kanada är en ganska liten handelspartner till Sverige, endast 0,5 procent av svensk export hamnar i landet medan kanadensiska företag svarar för endast 0,3 procent av den svenska importen. Det ger ett svenskt överskott på ca 3 miljarder kronor. Men det är möjligt att utbytet kommer att öka om Donald Trump verkligen genomför begränsningar i USA:s utrikeshandel.

 

 

Kungaparet Statsbesök Kanada. Välkomstceremoni på Inre Borggården, Kungliga slottet. Foto: H. Garlöv/Kungahuset.se

 

 

Det betonades från svenska regeringen att de båda länderna ”är likasinnande i en rad frågor, frihandel, jämställdhet, migration, FN-politik, mänskliga rättigheter, arbetsmarknadens villkor och klimat.”

 

Statsbesöket började måndagen 20 februari på Stockholms slott när kungaparet tog emot David och Sharon Johnston. Därefter blev det besök hos Riksdagens talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven, båda socialdemokrater. Det var en anslående syn med vajande kanadensiska och svenska flaggor runt om Slottet och vid Riksdagen intill.

 

 

Drottningen Statsbesök Kanada. Fryshuset. Basket. Foto: H. Garlöv/Kungahuset.se

 

 

Ett besök i Fryshuset, en stiftelse som blivit uppmärksammad för sitt arbete med att aktivera ungdomar. Därefter blev det mer av show när generalguvernören åkte skridskor på utomhusbanan i Kungsträdgården tillsammans med några tidigare svenska NHL-spelare. Där dök Sveriges i Kanada mest kända ishockeyproffs Börje Salming upp. 

 

Tisdagen ägnades åt diskussioner om vad handelsavtalet CETA mellan EU och Kanada kan komma att betyda när väl parlamenten i Sverige och övriga EU-medlemmar godkänt uppgörelsen. Den innebär att nästan alla tullar tas bort direkt, undantag görs för bilar och fartyg där de försvinner under en övergångsperiod på sju år. Regellättnader innebär att handeln ytterligare underlättas.

 

 

Kungaparet Statsbesök Kanada. Galamiddag på Kungliga slottet. Foto: H. Garlöv/Kungahuset.se

 

 

Karolinska institutet visade upp 3D-bioskrivare som används för att studera levande vävnad och utvecklingen av nervceller. Kungliga Vetenskapsakademien berättade om hur studenter inspireras att välja högre utbildning och forskning. Aging Research Centre svarade på frågor om varför vi åldras, dessutom så olika och hur sjukdomar kan motverkas.

 

Regalskeppet Vasa ute på Djurgården visades, skeppet sjönk under sin jungfruresa 1628 på Stockholms ström och bärgades välbehållet först 1961.

 

Under onsdagen deltog de kanadensiska gästerna med bl a Calgarys borgmästare i en diskussion på Malmö högskola om integration av flyktingar och invandrare. Högskolan ska för övrigt bli universitet.

 

I Lund besöktes byggandet av ESS, European Spallation Source, världens största anläggning för materialforskning.  17 EU-länder har gått in som delägare, metoden innebär spjälkning av material. Intill finns en nyligen invigd annan materialforskning, MAX IV, som istället använder röntgen.

 

Färden gick vidare till Göteborg under torsdagen där hållbara lösningar inom frakt- och färjefartyg diskuterades. Halifax hamn fick presentera sig med sitt arbete. Besöket avslutades på Volvo Truck, alltså det börsnoterade AB Volvo som främst tillverkar lastbilar och bussar. (Personbilarna i Volvo Cars har sålts till ett kinesiskt företag men har kvar den stora tillverkningen på Hisingen i Göteborg.)

 

Generalguvernören hämtade hem en del poäng när han inför den svenska överståten berättade att hans familj hela livet kört omkring i Volvo.

 

Kungaparet Statsbesök Kanada. Galamiddag på Kungliga slottet. Foto: H. Garlöv/Kungahuset.se

 

 

  

Henric Borgström är ekonomijournalist, grundare av Ekonomi-Ekot i P1 Sveriges Radio och numera Nordenkorrespondent för den finlandssvenska tidskriften Forum för Ekonomi och Teknik i Helsingfors. Blogg: henricborgstrom.wordpress.com